Home page

ARCHIVIO
Anno
Volume
Fascicolo





Volume 31 - Anno 2019 - Numero 2

Food-borne botulism in Apulia region, Italy: an expert witness testimony

OPEN ACCESS


doi:10.7416/ai.2019.2270

di F. Fortunato, D. Martinelli, M. G. Cappelli, P. Taurisano, G. Barbuti, M. Quarto, R. Prato

scarica l'OPEN ACCESS


We report the epidemiology of food-borne botulism in Puglia, Italy, between 1977-2017, using surveillance data and Experts’ personal observations. As the disease is rare, the diagnosis is often missed or delayed, and cases are initially misdiagnosed. This was the case of a family outbreak of botulism in the 1970s



Riassunto

Epidemiologia del botulismo alimentare in Puglia: la testimonianza di Esperti

Riportiamo l’epidemiologia del botulismo alimentare in Puglia tra il 1977-2017, attraverso i dati di sorveglianza e gli archivi personali di Esperti. Poiché la malattia è rara, la diagnosi è spesso ritardata e i casi sono inizialmente mis-diagnosticati. È quel che accadde in un focolaio familiare di botulismo negli anni ‘70


Visualizza il file PDF






Società Editrice Universo s.r.l.
Via G.B.Morgagni, 1 - 00161 Roma - tel (06) 4402054 / (06) 44231171, (06) 64503500 fax (06) 4402033