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Volume 31 - Anno 2019 - Numero 2

Dietary patterns and school performance: evidence from a sample of adolescents in Sicily, Italy

OPEN ACCESS


doi:10.7416/ai.2019.2279

di M. Barchitta, A. Maugeri, O. Agrifoglio, G. Favara, C. La Mastra, M.C. La Rosa, R. Magnano San Lio, A. Agodi

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Background
Academic success in adolescence is a strong predictor of future wealth, productivity and health. While unhealthy dietary habits might be detrimental for academic outcomes, a positive association between healthy diet and school performance was found in adolescents worldwide

Study Design
A total of 213 adolescents (15 to 18 years old; 48% boys), attending three high schools in the urban area of Eastern Sicily, were enrolled in a cross-sectional study

Methods
Dietary data and informations about weekly consumption of main meals were collected administering a Food Frequency Questionnaire. The Mediterranean Diet Score and Principal Component Analysis were used to identify a priori and a posteriori dietary patterns, respectively. School performance was assessed through school marks, using the previous year as reference

Results

The Mediterranean Diet Score was weakly but positively correlated with performance in Italian, Science and Physical Education (p-values <0.05). Similarly, the adherence to the prudent dietary pattern weakly positively correlated with marks in Mathematics. In contrast, we demonstrated a weak but significant negative correlation between adherence to the western dietary pattern and the performance in several subjects. The energy dense dietary pattern was instead negatively correlated with mark in Italian. We also showed that adolescents regularly eating all main meals have a better performance in several subjects, when compared to those who skipped at least one meal
Conclusion
The promotion of healthy diet in youth should be a priority for Public Health, in order to improve adolescents’ quality of life and prevent negative health and social outcomes later in life



Riassunto

Profili nutrizionali e rendimento scolastico: evidenze da un campione di adolescenti in Sicilia

Introduzione
Il rendimento scolastico durante l’adolescenza è un predittore di futuro benessere, produttività e salute. Se le abitudini alimentari poco sane possono essere dannose, nel mondo, è stata dimostrata un’associazione positiva tra la dieta sana ed il rendimento scolastico

Disegno dello studio
Un totale di 213 adolescenti (età compresa tra i 15 ed i 18 anni; 48% di maschi), frequentanti tre istituti superiori della area urbana della Sicilia Orientale, sono stati arruolati in uno studio cross-sectional

Metodi
I dati nutrizionali ed il consumo dei principali pasti sono stati raccolti mediante Food Frequency Questionnaire. Il Mediterranean Diet Score e la Principal Component Analysis sono stati usati per identificare i profili nutrizionali a priori e a posteriori. Il rendimento è stato valutato mediante i voti scolastici riferiti all’anno precedente il reclutamento

Risultati
Il Mediterranean Diet Score era debolmente ma positivamente correlato al rendimento in Italiano, Scienze ed Educazione fisica. Allo stesso modo, l’aderenza al profilo prudente correlava positivamente con il voto in Matematica. Al contrario, abbiamo dimostrato una debole ma negativa correlazione tra l’aderenza al profilo occidentale ed il rendimento in diverse materie. Il profilo ipercalorico, invece, era negativamente correlato al voto in Italiano. Inoltre, abbiamo dimostrato che gli adolescenti che consumavano regolarmente i pasti principali aveva un rendimento migliore rispetto a coloro che ne saltavano almeno uno

Conclusioni
La promozione di una dieta sana durante l’adolescenza deve essere una prorità per la Sanità Pubblica, al fine di migliorare la qualità della vita degli adolescenti e prevenire outcome avversi sociali e di salute durante tutto il corso della vita


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